Смърт и след нея

Майкъл Джаксън губи съзнание и припада в къщата, която е наел на улица 100 North Carolwood Drive в Лос Анджелис, Калифорния. Съществува предположение, че около час преди това е инжектиран с демерол, обезболяващо лекарство, към което е пристрастен от 20 години. Неговият личен лекар, доктор Конрад Мъри се опитва да го върне в съзнание, прилага изкуствено дишане, но безуспешно. Повикана е бърза помощ в 12:21 часа местно време(19:21 UTC) на 25 юни 2009 година, която пристига 3 минути по-късно. Майкъл Джаксън не диша и сърцето му е спряло да бие. Пристигналите медицински лица искат да го обявят официално за починал, но личният му доктор настоява да бъде откаран в болница. Навършилият 50 години през 2008 г. Крал на попа е откаран до болницата „Роналд Рейган“ към Калифорнийския университет в Лос Анджелис където докторите се опитват да го върнат безуспешно към живот в продължение на 1 час.

Смъртта му е обявена официално в 14:26 ч. (21:26 UTC, 00:26 ч. на 26 юни българско време) на 25 юни 2009 г. Тялото му е пренесено с хеликоптер до моргата, където е извършена аутопсия на 26 юни 2009 година. Също така полицията започва разследване по обстоятелствата на неговата смърт. Причината за смъртта е остро отравяне с Пропофол. В тялото на Джаксън са намерени Мидазолам, Диазепам, Лидокаин и Ефедрин. Съдебният лекар обявява официално смъртта му за смърт поради убийство. Започва дело срещу личният лекар на Майкъл Джаксън, Конрад Мъри, който е обвинен в непредумишлено убийство и намерен за виновен.

Милиони негови почитатели по цял свят скърбят, носят цветя, пеят негови песни на всички места, свързани с неговото име – семейната къща в Енсино, Калифорния, пред театър Аполо в Ню Йорк, Мотаун в Детройт, на неговата звезда на Алеята на славата и на хиляди други места по света. Много телевизионни станции и най-вече MTV започват да излъчват неговите клипове веднага след неговата смърт. Много интернет страници като Youtube, MySpace, Facebook, Twitter са буквално наводнени от съобщения и изказване на съболезнования. На онлайн-магазините iTunes и Amazon неговите албуми много бързо се нареждат на първите 10 места по продажби.

gal-mj-memorial-2-jpg

 

Джеси Джаксън съобщава по телевизията на 27 юни 2009 г., че за последните 2 дни 12 души са се самоубили и приканва неговите почитатели да не се отчайват и да почетат паметта му с музиката, която Майкъл създава. Именно това правят затворници на остров Себу във Филипините – 1500 души с помощта на професионален хореограф танцуват под звуците наThriller (нещо което правят за първи път през 2007 година), но сега към него прибавят и нов номер, за да почетат краля на попа – под звуците на I’ll Be There и We Are The World.

Вероятно е да съществуват над 100 песни на Майкъл Джаксън, завещани на децата му, които не са записани и ще бъдат най-вероятно издадени след неговата смърт. Също така AEG има запис на репетициите за неговото последно неосъществено турнеThis is it, които смята да издаде на DVD.

Въпреки плановете на семейството Майкъл Джаксън да бъде погребан в неговото ранчо – Невърленд, поради законови пречки то ще бъде проведено на 07.07.2009 г. в залата Staples Center, Лос Анджелис, Калифорния, където Джаксън излиза на сцена за последен път за репетициите на предстоящото си турне.

Междувременно, майката на Майкъл Джаксън, Катрин, подава документи в съда с искане да ѝ бъде дадено попечителство над децата на сина ѝ, така също и контрол върху неговото имущество.

На 29 август 2009 година, на първия рожден ден на Майкъл след неговата смърт, на няколко места по света се провеждат чествания. В Ню Йорк режисьорът и сценаристът Спайк Лий организира голямо празненство за рождения му ден. Боливудсъщо отдава почест и отбелязва рождения ден на починалия певец. Навсякъде по света, в много различни градове, почитателите на Майкъл Джаксън отбелязват неговия рожден ден (Michael Jackson Flash Mob).

Погребението, което предварително е планирано за 29 август, е отложено за 3 септември. По-късно, през октомври, излизат и официалните данни от аутопсията. Оказва се, че Майкъл Джаксън е в сравнително добро здраве за годините си в дните преди неговата смърт. Вътрешните му органи функционират нормално и в организма му не са намерени други вещества, освен предписаните от доктор Конрад Мъри. Единствените проблеми, които певецът е имал, са свързани с артрит. На 28 октомври 2009 година се състоява премиерата на документалния филм This is it, направен по време на репетициите за несъстоялото се едноименно турне. На 31 януари 2010 година Майкъл Джаксън получава награда „Грами“ за цялостната си дейност. От негово име наградата приемат неговите деца — Принс и Парис.

Вашият коментар